Νομοι

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 361 ΦΕΚ Α΄244/28.11.1969

 

Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του αισθητικού

 

Άρθρον 1

1. Υπό τον όρο αισθητικός νοείται ο κάτοχος πτυχίου του τμήματος αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή πτυχίου ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής. Για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του πτυχίου αποφαίνεται ο ΔΟΑΤΑΠ.

 

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 Ν.4058/2012, ΦΕΚ Α 63/22.3.2012.

 

2. Υπό τον όρον “αισθητική” εν τη εννοία του παρόντος, νοείται το σύνολον των ειδικών θεωρητικών γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων, τας οποίας αποκτά κατά την διάρκειαν των σπουδών του ο αισθητικός και εφαρμόζει κατά την άσκησιν του επαγγέλματος του.

 

Άρθρον 2

Δια την απόκτησιν πτυχίου αισθητικού απαιτείται ετησία τουλάχιστον ειδική θεωρητική εκπαίδευσις και πρακτική άσκησις εις Σχολάς αισθητικής και δοκιμασία κατά τας κειμένας διατάξεις.

 

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.3 του άρθρου 38 του Ν.4058/2012 (ΦΕΚ Α΄63/22/03/2012)

 

Άρθρον 3

Για την άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, σε όσους κατέχουν πτυχίο του τμήματος Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής. Για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του πτυχίου αποφαίνεται ο ΔΟΑΤΑΠ.

 

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 Ν.4058/2012, ΦΕΚ Α 63/22.3.2012.

 

Άρθρον 4

  Το έργον του αισθητικού συνίσταται εις την περιποίησιν και διατήρησιν εις καλαίσθητον κατάστασιν και εμφάνισην του υγιούς ανθρωπίνου σώματος, δια της εφαρμογής, εξωτερικώς παντοτε, των ενδεδειγμένων προς τούτο φυσικών και τεχνικών μέσων και μεθόδων , ως κάτωθι:

 

  α. Περιποίησις προσώπου και δέρματος εν γένει (καθαρισμός, καταπολέμησις ρυτίδων, βαφή κλπ) δια της χρησιμοποιήσεως μυραλοιφών (κρεμών), γαλακτωμάτων, βαφών και λοιπών καλλυντικών σκευασμάτων, εγκεκριμένων υπότ ου Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου.

 

  β. Μάλαξις προσώπου, λαιμού και σώματος δια χειρός ή τη βοηθεία ηλεκτρικών συσκευών, εφ`όσον δι` αυτών δεν προκαλείται βλάβη του κυττάρου της επιδερμίδος.

 

  γ. Ψεκασμοί του δέρματος, ψυχροί ή θερμοί, δια ψεκαστήρος.

 

  δ. Προσωπίδες (μάσκαι ομορφιάς) δι` αβλαβών ουσιών.

 

  ε. Αισθητική περιποίησις στήθους δι` ειδικών συσκευών, μαλάξεων, υδροθεραπείας και παρασκευασμάτων νομίμως εγκεκριμένων, εφ` όσον δι` αυτών δεν προκαλείται βλάβη επί του μαζικού αδένος, και κατόπιν ιατρικής γνωματεύσεως.

 

  στ.Απίσχασις του σώματος δια λουτρών SAUNA, κατόπιν ιατρικής γωνματεύσεως.

 

  ζ. Ψιμυθίωσις (καλλωπισμός) προσώπου και σωματος.

 

  η. Ατμόλουτρα δια την περιποίησιν του προσώπου.

 

  θ. Αποψίλωσις του δέρματος του προσώπου δια λαβίδος, δια συστήματος χαλάουα (XALAOUA) δια κυρού ή φαρμάκων εγκεκριμένων ειδικώς υπό του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου, ή δι` ηλεκτρικού μηχανήματος, εφ` όσον ο αισθητικός έχει υποστή ειδικήν προς τούτο εκπαίδευσιν επί εξάμηνον, κατά τα δι`αποφάσεως του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσίών οριζόμενα.

 

  ι. Περιποίησις τριχών κεφαλής και βαφή αυτών.

 

  ια.Περιποίησις βλεφαρίδων.

 

Άρθρον 5

Απαγορεύεται εις τον αισθητικόν:

 

  1. Η χρησιμοποίησις δια το εργαστήριον του του τίτλου “Ινστιτούτον Αισθητικής” ή άλλων παρομοίων, επιτρεπομένης μόνον της χρησιμοποιήσεως παραπλεύρως του ονόματος της ιδιοτητος του “αισθητικού”.

 

  2. Η παροχη συμβουλών περί υγιών ή μη καταστάσεων του σώματος, ως και οιασδήποτειατρικής γνωματευσέως.

 

  3. Η διενέργεια πάσης ιατρικής πράξεως, είτε τη συνεργασία μετά ιατρού οιασδήποτε ειδικότητος.

 

  4. Η χρήσις φαρμακευτικών σκευασμάτων προκαλούντων δερματικήν βλάβην (αποφλοίωσις).

 

  5. Η χρήσις συσκευών φαραδικών και γαλβανικών ρευμάτων εντάσεως μεγαλυτέρας των 4 “MILLIAM PER”.

 

  6. Η χρήσις συσκευών υπεριωδών ακτίνων υπερβαινουσών την ισχύν των 350 WATTES.

 

  7. Η χρησιμοποιήσις ακτίνων ROENTGEN.

 

  8. Η χρήσις συσκευών και οργάνων φυσιοθεραπείας, ως και συσκευής υπερύθρων ακτίνων, εφ` όσον ο αισθητικός δεν έχει υποστή ειδικήν προς τούτο εκπαίδευσιν κατά τα δι`αποφάσεως του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών ορισθησόμενα.

 

  9. Η χρήσις διαφόρων χρωμάτων λαμπτήρων εις μηχανήματα απορροφήσεως επιθεμάτων και μασκών, εφ`όσον εκπέμπουν υπεριώδεις εκτίνας.

 

Άρθρον 6

Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των εργαστηρίων αισθητικής, εξαιρουμένης της διαδικασίας έναρξης της λειτουργίας αυτών, τα χρησιμοποιούμενα μηχανήματα και οι ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

 

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 19 Νόμος 4811/2021 με ισχύ την 26/6/2021

Δες την εξέλιξη του άρθρου

1. Αισθητικός ενεργών εν εργαστηρίω είτε εκτός αυτού, πράξεις άλλας πλην των εν άρθρω 4 του παρόντος αναφερομένων ή παραβαίνων τας εκάστοτε ισχυούσας διατάξεις περί ιδιοκατασκευασμάτων, περί πωλήσεως τριχοβαφών και λοιπών σκευασμάτων περιεχόντων δηλητηριώδεις ουσίας τιμωρείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κωδικος, εάν δεν προβλέπεται βαρυτέρα ποινή υπό άλλης διατάξεως.

 

2. Αισθητικός παραβαίνων τας διατάξεις του παρόντος τιμωρείται, δια πράξεως του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών ή του οικείου Νομάρχου προκειμένου περί των εκτός της περιφερείας τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης Νομών, δια προστίμου χιλίων μέχρι δέκα χιλιάδων δραχμών ή δια διακοπής της λειτουργίας του εργαστηρίου από τριάκοντα ημερών μέχρι ενός έτους ή και δι` αμφοτέρων των ποινών τούτων, εν υποτροπή δε δι` οριστικής στερήσεως του δικαιώματος ασκήσεως του επαγγέλματος του αισθητικού. Αι κυρώσεις αυται επιβάλλονται μετ` εξέτασιν και ακρόασιν του παραβάτου.

 

3. Οιοσδήποτε και καθ` οιονδήποτε τρόπον ασκών το επάγγελμα του αισθητικού, άνευ των δια του παρόντος απαιτουμένων τυπικών προσόντων, τιμωρείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικος, εκτός εάν δι` ετέρας διατάξεως προβλέπεται δια την πράξιν βαρυτέρα ποινή.

 

4. Χορηγηθείσα ή χορηγούμεναι άδειαι ασκήσεως επαγγέλματος αισθητικού ανακαλουνται, εάν ο αισθητικός κατεδικάσθη δια κακούργημα εις οιανδήποτε ποινήν ή δια πλημμέλημα εκ των εν άρθροις 336-353 Π.Κ. αναφερομένων και του Ν. 539)1932, ως ετροποποιήθη μεταγενεστέρως δια του Ν.Δ. 3084)54 “περί τιμωρίας των παραβατών των νόμων περί ναρκωτικών και μεταχείρίσεως των τοξικομανών” ή απώλεσε την Ελληνικήν Ιθαγένειαν λόγω εθνικής αναξιότητος.

 

Άρθρον 7

1. Οι έχοντες εν λειτουργία κατά την δημοσίευσιν του παρόντος εργαστήρια αισθητικής, υποχρεούνται όπως εντός εξ μηνών από της δημοσιεύσεως του παρόντος υποβάλλουν αίτησιν δια την χορήγησιν της εν άρθρω 3 του παρόντος αδείας.

 

2. Εν περιπτώσει μη υποβολής της εν παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου αιτήσεως, μετά πλήρων δικαιολογητικών ή μη χορηγήσεως των σχετικών αδειών ελλέίψει νομίμων προϋποθέσεων εντός 3 μήνου από της λήξεως της προθεσμίας, διατάσσσεται δια πράξεως του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών ή του οικείου Νομάρχου η διακοπή λειτουργίας αυτών.

 

3. Δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του αισθητικού κατόπιν αδείας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών:

 

α.Οι μη κατέχοντες πτυχίον αισθητικού ανεγνωρισμένης σχολής, εφ` όσον ούτοι είναι απόφοιτοι σχολής ή εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών αισθητικών προ της 1ης Ιανουαρίου 1970, ήσκησαν δε και ασκούν έκτοτε άνευ διακοπής το επάγγελμα του “αισθητικού ή του μακιγιέρ” του γεγονότος τούτου βεβαιουμένου υπό της οικείας αστυνομικής αρχής και μη απαιτουμένων δια τούτους των προσόντων του άρθρου 3 του παρόντος.

 

β. Οι αποφοιτήσαντες εκ μη ανεγνωρισμένων Σχολών της ημεδαπής και οι καθ` οιονδήποτε τρόπον ασκούντες το επάγγελμα του αισθητικού ή του “μακιγιέρ” υπό τας εν τω προηγουμένω εδαφίω α` προβλεπομένας προυποθέσεις δι`αμφοτέρας τας περιπτώσεις.

 

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνο του ΝΔ 497/1970 (ΦΕΚ Α 79).

 

Υπουργική Απόφαση οικ.3215/1998 – ΦΕΚ Β-655/30-6-1998

Προυποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών μονάδων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

Έχοντας υπόψη:

α. Το Ν.Δ. 361/1969 ΦΕΚ 244/Α/69 “περί ασκήσεως του Επαγγέλματος του αισθητικού”.

β. Την υπ’ αριθμ. Γ4ε/5258/70 (ΦΕΚ 426/Β/70) απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας “ Περί ρυθμίσεως λεπτομερειών εφαρμογής του Ν.Δ. 361/69”, γ. Τις διατάξεις του αρθρ. 52 του Ν. 2519/97 “ Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, ρυθμίσεις για το φάρμακο και άλλες διατάξεις”.

δ. Την ανάγκη ρύθμισης του τρόπου λειτουργίας των Μονάδων αδυνατίσματος και των διαιτολογικών μονάδων.

ε. Τη γνώμη της επιτροπής για το θέμα αυτό που συγκροτήθηκε με την υπ’αριθμ. Υα/2488/97 απόφαση του Υπουργού, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Μονάδες αδυνατίσματος, νοούνται οι πολυδύναμες μονάδες παροχής υπηρεσιών είτε άσκησης και διαίτης είτε αισθητικής και διαίτης, ή άσκησης αισθητικής και διαίτης οι οποίες:

α. συνυπάρχουν υπό κοινό τίτλο και δρούν, είτε ανεξάρτητα μεταξύ τους είτε υπό μορφή συνδυασμού εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων και β. λειτουργούν ως ενιαία επιχείρηση υπο μορφή εταιρείας .

 

Άρθρο 2

Με την απόφαση αυτή θεσμοθετούνται, οι ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους και που θα παρέχουν ασφάλεια στο απασχολούμενο προσωπικό και στους χρήστες, καθώς και οι αναγκαίες λειτουργικές προϋποθέσεις άρτιας διάταξης και διαμόρφωσης των χώρων τους.

 

Άρθρο 3

α) προκειμένου να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε μονάδα αδυνατίσματος και διαιτολογική μονάδα πρέπει αυτές να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους, για κάθε μία από τις δραστηριότητες που ασκούνται μέσα σε αυτές καθώς και έξοδο κινδύνου.

β) Οι χώροι αυτοί πρέπει να πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (φυσικός φωτισμός, εξαερισμός, κλιματισμός, πυρασφάλεια κ.λ.π.) και είναι οι εξής:

1.Αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα κατάλληλα τοποθετημένα, εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ.

2.Εργαστήριο αισθητικής εμβαδού τουλάχιστον 40 τ.μ.

3.Αίθουσα ανάπαυσης, εμβαδού τουλάχιστον 20 τ.μ.

4.Αίθουσα αναμονής εμβαδού τουλάχιστον 20 τ.μ.

5.Αίθουσα καλωπισμού με 2 WC και δύο ντούζ

6.Χώρος φύλαξης ρούχων με ντουλάπες ή γκαρνταρόμπα

7.Αποδυτήρια ανδρών και γυναικών

8.Ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο για παροχή πρώτων βοηθειών με εξεταστική κλίνη και μανόμετρο.

9.Γ ραφείο διαιτολόγου πλήρως εξοπλισμένο με : α Ζυγό μέτρησης

β. Ζυγομετρητή γ. Παχύμετρο δ. Προπλάσματα τροφίμων ε. Λιπομετρητή ζ. Ηλεκτρονικό υπολογιστή στ. Μανόμετρο

10.Γραφείο Δ/νσης

11.Χώρος ανάπαυσης προσωπικού

γ) Τα αυτοτελή διαιτολογικά γραφεία απαιτείται να διαθέτουν χώρο εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ.

δ) Ο τεχνικός εξοπλισμός πρέπει απαραίτητα να φέρει τη σφραγίδα καταλληλότητας , σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ο. Κ.

 

Άρθρο 4

Γ ια την χορήγηση της άδειας λειτουργίας απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1.Αίτηση του ενδιαφερομένου και όταν πρόκειται για εταιρεία του νόμιμου εκπροσώπου αυτής.

2.Βεβαίωση της πολεοδομίας για τη νομιμότητα του κτίσματος.

3.Κανονισμό της πολυκατοικίας στον οποίο να φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος παροχής τέτοιων υπηρεσιών.

4.Σχεδιάγραμμα κάτοψης των χώρων υπογεγραμμένο από πολιτικό μηχανικό μέλος του Τ.Ε.Ε.

5.Βεβαίωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την πυρασφάλεια.

6.Παράβολο δημοσίου ταμείου 50.000 δρχ.

7.Κατάσταση με τα ονόματα των υπευθύνων καθώς και επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των αδειών άσκησης επαγγέλματος ή πτυχίων.

 

Άρθρο 5

Η άδεια λειτουργίας χορηγείται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μετά από εισήγηση της Επιτροπής που συγκροτείται στην έδρα της οικείας Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και αποτελείται από :

1.Τον προϊστάμενο της Δ/νσης Υγείας ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

2.Ένα εκπρόσωπο του γραφείου φυσικής αγωγής με το νόμιμο αναπληρωτή του.

3.’Εναν εκπρόσωπο της ομοσπονδίας αισθητικών Ελλάδας ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

4.Ένα εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συλλόγου διαιτολόγων ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

5.Ένα μηχανικό της Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

 

Άρθρο 6

1.Κάθε δραστηριότητα που αναφέρεται στο άρθρο 1 της απόφασης αυτής, παρέχεται υποχρεωτικά , καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της μονάδας, με την ευθύνη του έχοντος τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος, πτυχιούχου ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ισοτίμου τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και όπου αυτή δεν απαιτείται, από πτυχιούχο αντίστοιχου τμήματος ΑΕΙ ή ισοτίμου τίτλου Σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής και του υπεύθυνου γιατρού ο οποίος πρέπει να είναι κάτοχος του τίτλου ειδικότητας Παθολόγου ή Γ ενικού Γ ιατρού.

2.Το υπόλοιπο προσωπικό που θα ασχολείται στις επιμέρους δραστηριότητες, πέραν των υπευθύνων , πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον αντίστοιχο τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης.

3.Κάθε μεταβολή, των υπευθύνων πτυχιούχων ή αδειούχων κατά τη διάρκεια λειτουργίας των μονάδων αυτών, θα δηλώνεται υποχρεωτικά στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της οικείας Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η οποία οφείλει να επιθεωρεί τις εν λόγω Μονάδες.

4.Υπεύθυνος του διαιτολογικού γραφείου ορίζεται πτυχιούχος του Χαροκοπείου Α.Ε.Ι. ή της Χαροπείου ανώτατης Σχολής οικιακής οικονομίας ή ισοτίμου σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής , που θα ασχολείται αποκλειστικά με την επίβλεψη και την εκτέλεση των προγραμμάτων διατροφής,

 

Άρθρο 7

Οι προσερχόμενοι στις μονάδες αυτές, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι υπηρεσίες του αρθρ. 1, πρέπει απαραίτητα να είναι εφοδιασμένοι με γνωμάτευση γιατρού, στην οποία θα αναγράφεται ρητά, ότι είναι ικανοί, χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους να κάνουν χρήση συγκεκριμένου προγράμματος (άσκηση, διαίτα, MAXIMUM, απώλεια βάρος κ.λ.π.)

 

Άρθρο 8

Από τις μονάδες αυτές απαγορεύεται:

1.Η διενέργεια πάσης φύσεως πράξεων, που έχουν σχέση με την ιατρική, πλην της παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση συμβάντος και της απλής ιατρικής εξέτασης για τη χορήγηση της γνωμάτευσης του άρθρου 7 καθώς και η διαφήμιση για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση του Ιατρικού επαγγέλματος.

2.Η χορήγηση ή μη με κάθε τρόπο προώθηση ή εμπορία, πάσης φύσεως φαρμάκων ή προϊόντων που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες και άλλων προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ. για τα οποία απαιτείται άδεια κυκλοφορίας ή γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Φ.

 

Άρθρο 9

Η μη συμμόρφωση στις διατάξεις της απόφασης αυτής συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της μονάδας από έξι (6) μήνες μέχρι ένα χρόνο και σε περίπτωση υποτροπής οριστική διακοπή της λειτουργίας της.

Η διακοπή επιβάλλεται με απόφαση της οικείας Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

 

Άρθρο 10

Μονάδες που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής, υποχρεούνται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών, να εφοδιαστούν με την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας.

 

Άρθρο 11

Από την εφαρμογή της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού

 

Άρθρο 12

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 1998

 

 

 

 

Άρθρο 46.

Συστέγαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.)

Αντικαθίσταται το άρθρο 1 του ν. 4208/2013 ως εξής:

 

«1. Ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ιατρεία, οδοντιατρεία, πολυϊατρεία δύνανται να συστεγάζονται, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη εταιρικής σχέσης μεταξύ τους, με εργαστήρια αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, γραφεία διαιτολογικά, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων που διέπουν τη λειτουργία του εκάστοτε φορέα ή κατηγορίας, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

 

2. Αποκλείονται της συστέγασης:

 

α. τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια και οι μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, εκτός των νοσοκομείων και κλινικών και

 

β. τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης μεταξύ τους αλλά και με τους λοιπούς ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όταν παρέχουν συναφείς υπηρεσίες φροντίδας υγείας του ασθενή,

 

γ. οι λοιποί ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταξύ τους, όταν παρέχουν συναφείς υπηρεσίες φροντίδας υγείας του ασθενή.

 

3. Χορηγείται χωριστή βεβαίωση λειτουργίας από την καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδια αρχή ή υπηρεσία για καθέναν από τους συστεγαζόμενους φορείς, εργαστήρια, γραφεία, καταστήματα, τηρουμένων των τεχνικών προδιαγραφών, πολεοδομικών διατάξεων, κτιριακών κανονισμών, όρων και προϋποθέσεων.

 

Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ο ελάχιστος χώρος αναμονής στις περιπτώσεις συστέγασης της παρούσας νομοθετικής διάταξης, κάθε τεχνική, τεχνολογική, κτιριακή λεπτομέρεια, μετρικά στοιχεία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στους βοηθητικούς χώρους.»

 

 

Υπουργική Απόφαση 8928/2012 – ΦΕΚ 1909/Β/16-6-2012

Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών ανέγερσης κέντρων αναζωογόνησης (spa) του άρθρου 1 του Ν. 3498/2006, όπως ισχύει, που περιλαμβάνονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, του Κεφαλαίου Γ του Μέρους Β΄ του Ν. 4002/2011, όπως ισχύει.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ Φ.Ε.Κ.

Το παρακάτω κείμενο διατάξεων αποτελεί το αρχικό κείμενο των διατάξεων, όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ., οι οποίες έχουν τροποποιηθεί με μεταγενέστερες διατάξεις.

 

Υπουργική Απόφαση 8928/2012

ΦΕΚ 1909/Β/16-6-2012

Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών ανέγερσης κέντρων αναζωογόνησης (spa) του άρθρου 1 του Ν. 3498/2006, όπως ισχύει, που περιλαμβάνονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, του Κεφαλαίου Γ του Μέρους Β΄ του Ν. 4002/2011, όπως ισχύει.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:
1.Την παράγραφο 1 του άρθρου 16 του ν. 3498/2006 (ΦΕΚ Α/230) «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», όπως ισχύει.
2.Το Κεφάλαιο Γ’ «Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα» του Μέρους Β’ του Ν. 4002/11 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση Θέματα αρμοδιότητας υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΦΕΚ Α/180), όπως ισχύει.
3.Το Ν. 2160/1993 «Ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει
4.Το Ν. 3270/2004 «Αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και θέματα τουρισμού» (ΦΕΚ Α/187).
5.Το Π.Δ. 186/2009 «Συγχώνευση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΦΕΚ Α/213).
6.Το Π.Δ. 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (ΦΕΚ Α/221), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 24/2010 «Ανακαθορισμός αρμοδιοτήτων των Υπουργείων και τροποποιήσεις του Π.Δ. 189/2009 (ΦΕΚ Α/56)».
7.Το Π.Δ. 15/2010 «Σύσταση Γ ενικής Γ ραμματείας Τουρισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού» (ΦΕΚ Α/35).
8.Το Π.Δ. 71/ 2012 «Διορισμός Υπουργών» (ΦΕΚ Α/124).
9.Το Ν. 3861/2010 (ΦΕΚ Α/112) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια και άλλες διατάξεις»
10.Την με αρ. 177/14.2.2012 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» (ΦΕΚ Β/319).
11.Το με αρ. 8861/1462012 έγγραφο της Δ/νσης Τουριστικών Εγκαταστάσεων του EOT, με το οποίο διαβιβάστηκε στην υπηρεσία μας η με αρ. 169/1162012 απόφαση του Δ.Σ. του EOT.
12.Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α/98).
13.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Ι. Εγκρίνουμε την με αρ. 169/11.6.2012 απόφαση του Δ.Σ. του EOT, με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές ανέγερσης κέντρων αναζωογόνησης (spa) του άρθρου 1 του Ν. 3498/2006, όπως ισχύει, που περιλαμβάνονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Β’ του Ν. 4002/2011, όπως ισχύει, και οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

Άρθρο 1
ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

1.Τα κέντρα αναζωογόνησης (spa) του άρθρου 1 του Ν. 3498/2006, όπως ισχύει, είναι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 2160/93, όπως ισχύει.
2.Οι τεχνικές προδιαγραφές της απόφασης αυτής ισχύουν μόνο για τα κέντρα αναζωογόνησης τα οποία περιλαμβάνονται στα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, του Κεφαλαίου Γ’ «Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα» του Μέρους Β’ του Ν. 4002/11 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του ΔημοσίουΡυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανσηΘέματα αρμοδιότητας Υυπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΦΕΚ Α/180 ), όπως ισχύει.
3.Τα Κέντρα Αναζωογόνησης στοχεύουν στην συνολική ευεξία πνεύματος και σώματος, μέσω επαγγελματικών μη ιατρικών υπηρεσιών. Ενδεικτικά, οι βασικές κατηγορίες των προσφερόμενων από αυτά υπηρεσιών είναι: Συμβουλές Διατροφής, Αρωματοθεραπεία, Υδροθεραπεία, Φωτοθεραπεία, Περιτυλίξεις Σώματος, Καθαρισμός Προσώπου, Μαλάξεις, Υπηρεσίες Άθλησης, Προσωπική Γυμναστική, Yoga και διαλογισμός, κ.α.

Άρθρο 2.
ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ
2.1.Για τη δημιουργία κέντρων αναζωογόνησης (spa), που περιλαμβάνονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, δεν απαιτούνται πρόσθετα κριτήρια χωροθέτησης και καταλληλότητας γηπέδου, πέραν των προβλεπομένων στο άρθρο 3 της με αρ. 177/122012 απόφασης Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» (ΦΕΚ Β/319).
Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό της δυνατότητας παροχής νερού και διάθεσης λυμάτων θα πρέπει να συνυπολογίζεται η επιβάρυνση από τη λειτουργία του Κέντρου Αναζωογόνησης.
Η εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας νερού όπως αναλυτικά περιγράφεται στο σημείο στ’ της παρ. 7, του άρθρου 5 της Υ.Α. 177/1.2.2012 (ΦΕΚ Β/319) θα πρέπει να ελεγχθεί και ως προς την ποιότητα του νερού από χημικής και μικροβιολογικής άποψης. Στην περίπτωση μάλιστα που η ύδρευση της μονάδας γίνεται από γεώτρηση ή αφαλάτωση είναι αναγκαίο να επιβεβαιώνεται η καλή ποιότητα του νερού με σχετικά πιστοποιητικά κατά τον έλεγχο της καταλληλότητας του γηπέδου και κατά τακτά διαστήματα ετησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Κέντρου Αναζωογόνησης.
2.2.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ:

Α/Α

ΧΩΡΟΙ -ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

ΧΩΡΩΝ

2)/χώρο

1. ΕΙΣΟΔΟΣ – ΥΠΟΔΟΧΗ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.1

Ανεμοφράκτης (υποχρεωτικός σε περίπτωση ανεξάρτητου κτιρίου)

 

1.2

Πληροφορίες – Γραμματεία

1

15 μ2

1.3

Αίθουσα Αναμονής

1

40 μ2

1.4

Αίθουσα συμβουλευτικών υπηρεσιών

1

6 μ2

1.5

Βεστιάριο

1

4 μ2

1.6

Γραφείο υπευθύνου λειτουργίας

1

10 μ2

1.7

Ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο για παροχή πρώτων βοηθειών

1

10 μ2

1.8

Λογιστήριο

1

6 μ2

1.9

W.C. Κοινού (ανδρών-γυναικών) με προθάλαμο

1+1

4 μ2 έκαστο

1.10

W.C. A.M.K.

1

5 μ2

1.11

Κυλικείο -Snack Bar

1

8 μ2

2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ

2.1

Δωμάτιο περιποιήσεων ευεξίας

4

15 μ2 έκαστο

2.2.

Αποδυτήρια (ανδρών-γυναικών) με προθαλάμους και ερμάρια

1+1

20 μ2 έκαστο

2.3

W.C. και καταιωνιστήρες ανδρών με προθάλαμο

2

12 μ2 το σύνολο

2.4

W.C. και καταιωνιστήρες γυναικών με προθάλαμο

2

12 μ2 το σύνολο

2.5

W.C. Α.Μ.Κ. με καταιωνιστήρα

1

5 μ2

2.6

Δεξαμενή ψυχρού ύδατος και δεξαμενή θερμού ύδατος

1+1

15 μ2 έκαστη

2.7

Σάουνα (ανδρών + γυναικών)

1+1

12 μ2 έκαστη

2.8

Χαμάμ (ανδρών + γυναικών)

1+1

10 μ2 έκαστη

2.9

Λουτρά με λουτήρες υδρομαλάξεων (Υδρομασάζ)

4

6 μ2 έκαστη

2.10

Αίθουσα απολέπισης

1+1

8 μ2 έκαστη

2.11

Χώρος ανάπαυσης

1

30 μ2

2.12

Αίθουσες μασάζ

2

10 μ2 έκαστη

2.13

Αίθουσα αισθητικής προσώπου – σώματος

1

40 μ2

2.14

Κολυμβητική δεξαμενή εσωτερική

1

120 μ2

2.15

Αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα

1

60 μ2

2.16

Αίθουσες yoga/ pilates

2

10 μ2 έκαστη

3. ΑΛΛΟΙ ΧΩΡΟΙ/ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

3.1

Χώρος προσωπικού και αποδυτήρια προσωπικού (χωριστά ανδρών – γυναικών)

1

30 μ2 συνολικά

3.2

W.C. και καταιωνιστήρας ανδρών

2+2

 

3.3.

W.C. και καταιωνιστήρας γυναικών

2+2

 

3.4

Γενικές αποθήκες για είδη καθαρισμού

1

4 μ2

3.5

Λινοθήκη με ερμάρια

1

10 μ2

3.6

Βοηθητικοί Αποθηκευτικοί χώροι για την εναπόθεση και φύλαξη μηχανημάτων

1

 

3.7

Αριθμός θέσεων Ι.Χ.Ε.

20

 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
α) Το Κέντρο Αναζωογόνησης συγκροτείται σε ένα ενιαίο και λειτουργικό σύνολο μερών που εντάσσονται σε μια χωρική ενότητα.
Οι χώροι δύνανται να συνδυάζονται μεταξύ τους εφόσον εξυπηρετείται καλύτερα η λειτουργία του Κ.Α. υπό την προϋπόθεση, ότι σε κάθε περίπτωση καλύπτονται αθροιστικά τα προβλεπόμενα ελάχιστα εμβαδά του κάθε χώρου.
β) Σε περίπτωση δημιουργίας ή επέκτασης Κ.Α. σε διατηρητέο κτίριο, μπορούν να γίνουν δεκτές αποκλίσεις έως 15% στις ελάχιστες διαστάσεις των χώρων του διατηρητέου κτιρίου, όπου αυτό επιβάλλεται από την ανάγκη να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική των χώρων του χωρίς να παραβλάπτεται η λειτουργικότητα του.
γ) Τα δάπεδα των υγρών χώρων πρέπει να καλύπτονται με αντιολισθητικό υλικό.

Α/Α

ΧΩΡΟΙ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (μ[1])

ΑΡΙΘΜΟΣ

ΧΩΡΩΝ

1

Βιολογικός καθαρισμός (δεν απαιτείται πρόσθετος εφόσον συνυπολογιστεί η δυναμικότητα του Κ.Α. στον Βιολογικό .Καθαρισμό, του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος)

 

Βάσει οριστικής μελέτης

2

Κεντρικό Μηχανοστάσιο

1

Βάσει οριστικής μελέτης

3

Γραφείο Συντηρητή με W.C. (δεν απαιτείται πρόσθετο εφόσον διατίθεται στην ξενοδοχειακή μονάδα)

1

20 μ2

4

Εργαστήριο μικροεπισκευών (δεν απαιτείται πρόσθετο εφόσον διατίθεται στην ξενοδοχειακή μονάδα)

1

20 μ2

5

Αποθήκη υλικού εγκαταστάσεων (δεν απαιτείται πρόσθετο εφόσον διατίθεται στην ξενοδοχειακή μονάδα)

1

20 μ2

6

Υδραυλικός Ανελκυστήρας πελατών

 

Εφόσον προβλέπονται παραπάνω του ενός ορόφου


2.4 ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά έγκρισης αρχιτεκτονικής μελέτης των Κέντρων Αναζωογόνησης περιλαμβάνονται στα δικαιολογητικά για έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος. Κατά την υποβολή της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι δυνατόν, σε ειδικές περιπτώσεις, να ζητηθούν από τον EOT συμπληρωματικά στοιχεία και εγκρίσεις φορέων.

H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2012